Marieke Dongelmans

Schermafbeelding%202020-02-17%20om%2019_
naamloos-7658-2.jpg

Annemieke Verbeek

In een notendop...

Het vrouwenlijf is tamelijk briljant. Oók dat van jou. Jouw lichaam dat nieuw leven maakt, baart, voedt, troost en liefheeft – een baby krijgen is het meest bijzondere ‘normale’ dat je in je leven meemaakt. Als doula loop ik graag met onvoorwaardelijke aandacht een stukje met je mee tijdens deze periode. 

Stadsmeisje in een dorp; zo voel ik mezelf sinds ik in 2015 vanuit de Amsterdamse binnenstad met mijn gezin naar zee, duin en bos in Castricum verhuisde. Het heeft ons goed gedaan, de rust en de natuur om ons heen, al zou ik liegen als ik zeg dat ik de gekte en diversiteit van de stad niet mis. Ondertussen zijn we aardig ingeburgerd en hebben mijn man en ik samen met dochters Roos (2007), Isabel (2009), Emma (2014) en kippen Mary, Coco en Olaf een zalige plek. Dat ik ook praktijk aan huis kan houden, is een ideale bijkomstigheid.

Die tijdelijke ‘ontworteling’ door de verhuizing gaf ook ruimte om een andere weg in te slaan: naast mijn werk als journalist, waar ik over geboortezorg schrijf, wilde ik ook iets dóen voor vrouwen. Werken als doula past bij wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind.

Bevallen is oer en rauw en fascinerend en ik ervaar het als een eer dat vrouwen mij op zo’n bepalend moment in hun leven aan hun zijde vertrouwen. Uit de honderden verhalen die ik in vijftien jaar tijd als journalist en moeder hoorde en las, is me één ding steeds duidelijker geworden: uiteindelijk is het ‘waar’ van de bevalling minder belangrijk dan het ‘hoe’. Wat vrouwen belangrijk vinden, is dat ze gezien en gehoord worden. Dat ze respectvol behandeld worden en empathische zorgverleners treffen.

Een bevalling is onvoorspelbaar, maar dat betekent niet dat je je er niet op kunt voorbereiden. Misschien is het beter om te spreken van ‘regie’ in plaats van ‘controle’. Vergelijk het met een schipper op volle zee. Hij zal moeten meedeinen met de onvoorspelbare golven en moet zijn plan aanpassen als het weer ineens omslaat. Maar hij is wel op elk moment degene die de beslissing maakt over hóe hij dat doet. Zo zou het tijdens een bevalling ook horen te gaan: hoe een bevalling verloopt, weten we nooit vooraf, maar de vrouw moet ten alle tijden het gevoel houden dat zij aan het roer staat.

Als doula hoop ik ‘mijn’ zwangeren bewust te maken van de rechten die ze hebben. Zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken, en niet dwingend gestuurd worden door wat hun omgeving, hun verloskundige of gynaecoloog of de andere moeders op sociale media van haar verwacht. Naar een ‘waarom’ vragen, betekent niet dat ze medische adviezen in de wind slaan of moedwillig hun baby in gevaar brengen. Het betekent simpelweg dat ze vragen om wat geduld en begrip om hun eigen afwegingen te kunnen maken. 

Mijn Doula pakket voor jou bestaat uit: doula-steun, massage en coaching (ook als de baby er eenmaal is). Ook kun je bij mij een intensieve zwangerschapscursus volgen van 4 dagdelen. 

logotekstDCtransparant.png