top of page
Schermafbeelding%202020-02-17%20om%2019_

Marlene
Höning

Doula collectief-66 (1)_edited.jpg

In een notendop...

Als  holistische masseuse ben ik gefascineerd  door de connectie tussen lichaam en geest,  in het bijzonder gedurende zwangerschap en geboorte. We focussen veel op de fysieke kant van bevallen, maar moeder worden is een enorme transformatie, ook op emotioneel gebied. Ik vergezel je graag op je reis naar het moederschap.

Hoe we opgroeien, kleurt voor een groot deel hoe we naar bevallen kijken. Misschien heb je geboorteverhalen van je moeder of oma gehoord, of zitten die (vaak onrealistische) bevallingsverhalen uit de media in je achterhoofd. Ik ben geboren en getogen in Duitsland, waar het idee dat bevallen eng en gevaarlijk is, diep geworteld is. Zelf was ik er van overtuigd dat als ik zwanger werd, ik zou kiezen voor een keizersnede onder algehele narcose. Tijdens de voorbereiding van mijn eerste bevalling, deed ik veel onderzoek en werden al mijn ideeën en overtuigingen uitgedaagd. Met deze op feiten gebaseerde kennis op zak kon ik mijn bevalling met vertrouwen benaderen, in plaats van met angst. Vertrouwen in de fysiologie van bevallen, vertrouwen in mijn eigen lichaam. Als doula, wil ik jou helpen dat vertrouwen te vinden. Ik steun je van A tot Z, van zwangerschap en bevallen tot na de kraamtijd.

 

Rondom zwangerschap en bevallen gaat het, net als bij het ouderschap, om je eigen koers vinden. Elke vrouw is anders, elke bevalling is anders. Ik bied je informerende, emotionele en praktische steun, zo dat jij je sterk voelt om je eigen keuzes te maken. En inderdaad, een bevalling is niet te plannen, maar je kunt je wél voorbereiden op het onvoorspelbare. Er bewust van zijn dat dingen anders kunnen lopen is een goed uitgangspunt. Maar dat betekent niet dat je de regie uit handen hoeft te geven. Jij bent de regisseur van je eigen bevalling! Het is cruciaal om jezelf kennis bij te brengen over de verschillende opties. "If you don't know your option, you don't have any" ((Diana Korte en Roberta Scaer, schrijvers van of A Good Birth, A Safe Birth). Gelukkig hebben we in Nederland keuzevrijheid, maar soms kunnen al die mogelijkheden ook overweldigend zijn. Ik ben er voor jou om je te helpen navigeren in het systeem. Zorgvuldig je 'bevallingsteam' samenstellen zal bijdragen aan een positieve bevalervaring, die op haar beurt een levenslange impact heeft op het welzijn van je hele gezin.

 

Na de geboorte van mijn eigen kinderen (2013 en 2016) liep ik door op de ingeslagen weg van transformatie. Ik werd een doula en gecertificeerd holistisch masseuse doe op dit moment een HBO-studie om een massagetherapeut te worden. Op een missie om de negatieve beeldvorming en angst rondom bevallen, werd ik ook vrijwilliger bij de Positive Birth Movement, waar ik maandelijkse bijeenkomsten faciliteer voor zwangeren en jonge ouders. Deze gratis, niet-commerciële bijeenkomsten zijn een veilige omgeving voor zwangeren en hun partners om te praten over verwachtingen, onzekerheden en angsten. Zonder oordeel luisteren en leren naar en van elkaar. Klik hier om te lezen wanneer de volgende bijeenkomst is.

logotekstDCtransparant.png
bottom of page