Over ons

Het Doula Collectief is jouw one stop shop voor niet-medische diensten tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd: van een steunend coachingsgesprek tot een diep ontspannende zwangerschapsmassage, van een verdiepende cursus tot een helend sluitingsritueel en van continue en liefdevolle steun tijdens je bevalling tot zachte vertroeteling in je kraamtijd.

Lees hier meer over ons collectief en onze visie en klik op de foto's hieronder om meer te weten te komen over de verschillende doula's. 

Kom je er niet helemaal uit met kiezen welke doula bij jou past? Voel je vrij om HIER je voorkeuren in te vullen en contact met ons op te nemen. Op basis van jouw wensen kunnen we je misschien helpen een goede match te vinden.
naamloos-5263-2.jpg

Het collectief

Het Doula Collectief biedt een open, laagdrempelige en toegankelijke plek voor iedereen, van iedere afkomst, overtuiging, geaardheid of gender. Bij ons kan jij jezelf zijn of (her)vinden in een van de belangrijkste perioden van je leven. De plus minus 40 weken.  van een zwangerschap, de bevalling en de eerste periode van het ouderschap zijn vormend voor de rest van je leven. Je eigen koers vinden én houden is niet altijd makkelijk, maar wij zien elke dag wat er gebeurt als het lukt; positief en met zelfvertrouwen terugkijken op je bevalling – hoe die ook verlopen is – vormt het ferme fundament waarop je het ouderschap vormt kunt geven.

Door zes paar handen ineen te slaan, vormt Het Doula Collectief een one stop shop voor niet-medische diensten die je tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd nodig kunt hebben: van een steunend coachingsgesprek tot een diep ontspannende zwangerschapsmassage, van een verdiepende cursus tot een helend sluitingsritueel en van continue en liefdevolle steun tijdens je bevalling tot zachte vertroeteling in je kraamtijd.

Met de juiste mensen om je heen tijdens je zwangerschap en bevalling versterken en bekrachtigen we niet alleen jou als zwangere, maar ook je partner, zorgverleners en eventuele andere mensen in je geboorteteam. Als doula nemen we niemands plaats in, maar zetten we juist iedereen in zijn kracht. Als kameleons nemen we de kleur aan van de omgeving, we doen wat nodig is om voor jou de meest optimale omstandigheden te creëren voor jouw bevalling. Wat je wensen ook zijn, en welke keuzes je ook maakt: wij zijn er voor jou.

Wanneer je kiest voor een van onze doula’s, krijg je de anderen er als ware gratis bij. Niet alleen zijn we elkaars vaste back-up voor het geval je eigen doula om wat voor reden niet bij je bevalling kan zijn, we houden elkaar ook scherp en vormen elkaars klankbord. Zo kan je niet alleen putten uit de kennis en ervaring van de doula die je inhuurt, maar ook van de andere leden van het collectief.

Het Doula Collectief staat met haar voeten ferm op de grond, voelt zich nauw verbonden met alle vrouwen en gelooft dat elke vrouw die dat wil een doula tot haar beschikking moet hebben. Geld zou daarbij nooit een belemmering moeten zijn. Daarom heeft het collectief Doneer een Doula in het leven geroepen: Jij neemt een dienst van ons af, wij stoppen een vast bedrag in een aparte pot waarmee we vrouwen kunnen steunen die een doula hard nodig hebben, maar dat zelf niet kunnen betalen. We hebben hiervoor nauw contact met het Amsterdams Coördinatiepunt Slachtoffers Mensenhandel (ACM), het wijkteam in Amsterdam Noord, huisartsen en verloskundigen. De afgelopen jaren hebben we op deze manier al tientallen vrouwen broodnodige steun kunnen bieden.

Alle doula’s van Het Doula Collectief zijn aangesloten bij de beroepsvereniging voor doula’s, de NBvD. Dat betekent o.a. dat we ons houden aan de professionele gedragscode van de NBvD, en elk jaar onze bijscholing doen. Zo ben jij er zeker van dat we altijd op de hoogte zijn van de laatste wetenschappelijke inzichten en ons constant blijven verbeteren om je nog beter van dienst te kunnen zijn.

 
Waarom een doula

Met een doula in je geboorteteam beval je met meer vertrouwen, heb je minder kans op complicaties, minder snel behoefte aan pijnbestrijding en een kleinere kans op ‘baby blues’ na de bevalling. 

Je veilig voelen, vertrouwen hebben in de mensen om je heen, je vrij voelen om te bewegen zoals jouw lijf dat wilt: de wetenschap weet al heel lang wat een barende nodig heeft om goed te bevallen. Met ‘goed’ bedoelen we niet dat er één ‘juiste’ manier is; er is alleen die manier die voor jou werkt. Juist omdat het zo persoonlijk is, is het ongelooflijk belangrijk om al in je zwangerschap te onderzoeken wat jij belangrijk vindt, zodat je geïnformeerde keuzes kunt maken. Dat is precies waar een doula je bij helpt. In je zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en die eerste weken na de geboorte van je kind. Wij weten het niet beter, we geven je geen adviezen: we lopen naast jou en je eventuele partner, elke stap van het proces.

Als doula komen we wanneer jij daar behoefte aan hebt, vaak al in het begin van wat we ‘de actieve fase’ noemen, als de bevalling écht begonnen is. Ook als je kiest voor een ziekenhuisbevalling, ben je de eerste uren meestal thuis, alleen of met je partner. Hoe fijn is het dan als er al iemand is die je helpt met praktische dingen, maar je ook geruststelt en helpt met het opvangen van die eerste weeën. De rust bewaken is onze core business. Zo kan het hormonencircus in jouw lichaam goed op gang komen en je  wegzakken in die vaak geroemde ‘bubbel’.

Kies je voor een ziekenhuisbevalling, of ga je om wat voor reden dan ook tijdens de bevalling naar het ziekenhuis, dan gaan we met je mee. Altijd. En we blijven, of je bevalling nou 6, 16 of 26 uur duurt. Ook bij een inleiding of afbreking van een zwangerschap bieden wij je onvoorwaardelijke steun en stemmen we wat wij bieden af op wat jij nodig hebt.